wyznacz
m: punkty A B C D dzielą okrąg w stosunku 2:4:5:7. wyznacz miary kątów czworokąta ABCD
22 maj 22:04
asdf: ja bym załozył, że te boki maja równo po 2, 4,5,7 cm, dodal przekatne i jakos by wyszlo
22 maj 22:11
krystek: Oblicz jaki kąt środkowy odpowiada łukom.Wg mnie 40 ,80,100, 140 stopni.Tworzą się trójkąty
równoramienne i czworokat ma katy.20+70,70+50, 50+40, 40+20
22 maj 22:29
Gustlik: Kąt pełny został podzielony w takim samym stosunku, jak okrąg, czyli:
2α+4α+5α+7α=360o
18α=360o /:18
α=20o
czyli katy wynoszą odpowiednio 2α=40o, 4α=80o, 5α=100o, 7α=140o.
Teraz czworokąt podzielony jest na 4 trójkąty równoramienne o kątach środkowych j.w. Oblicz
kąty w tych trójkątach i pododawaj.
22 maj 23:06
m: Dzieki Gustlik, nie mogłam sobie właśnie tego zobrazować.
23 maj 00:49