Problem ze wzorem logarytmu
FredS: Nie rozumiem wzoru: logan b = 1nloga b
(n jest potęgą a)
22 maj 23:57
Eta:
| | logab | | logab | | logab | | 1 | |
loganb= |
| = |
| = |
| = |
| *logab |
| | logaan | | nlogaa | | n | | n | |
23 maj 00:01
FredS: Mógłby ktoś mi wytłumaczyć tą zależność?
23 maj 00:02
Eta:
ze wzoru na zamianę podstaw
23 maj 00:03
FredS: | | logab | |
Ale dlaczego jest |
| ? |
| | logaan | |
23 maj 00:05
Gustlik: Eta skorzystała ze wzoru na zmianę podstawy logarytmu:
| | logbx | |
logax= |
| i zamieniła podstawę an na podstawę a, a potem skorzystała ze wzoru |
| | logba | |
na logarytm potęgi log
ax
n=nlog
ax.
23 maj 00:06
Eta:
Napisałam Ci wyżej, zamieniasz na log o podstawie a
23 maj 00:07
FredS: Aha, wielkie dzięki. Nie wiecie czy na maturze trzeba to rozpisywać?
23 maj 00:08
Gustlik: Jak rozpiszezsz to tak, jak zrobiła Eta, to będzie dobrze.
23 maj 00:09
Eta:
Jeżeli pamiętasz tę zależność , to nie musisz rozpisywać
23 maj 00:10
FredS: Dziękuję bardzo, czuje że w czasie tych wakacji jeszcze nie raz wam będę dziękował.
Z poważaniem,
FredS.
Dobranoc.
23 maj 00:20
Eta:
z przyjemnością pomożemy

Dobranoc
23 maj 00:56