matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.4.2011
Zadania
Odp.
1
kolek:
jak rozlozyc na czynniki wielomian x
4
+x
2
+1
16
Mati:
1. Pole ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe a
2
√6 / 8, gdzie a oznacza długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa. Oblicz cosinus kąta β, jaki ściana boczna
1
Piecu4687:
:::rysunek::: Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania. i chetnie rozwiazalbym wiecej zadan tego typu wiec prosze
5
Ricka:
Sprawdź czy punkt P, którego odległość od punktu R=(−1,3) wynosi 4, leży nad prostą o równaniu y=2.
33
etna:
Czy wie ktoś moze gdzie moge znalezc dowod twierdzenia, ktory mowi ze kazdy wielomian mozna z rozlozyc na czynniki stopnia conajwyzej drugiego?
12
Ricka:
czy wynikiem tego oto równania:
√
(x−0(
2
+(−x+1−1)
2
=
√
(2−0)
2
+(3−1)
2
2
Klara:
Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że w pierwszym rzucie otrzymamy parzystą
9
John:
Pytanie − wielomiany
1
Wspolczynnik wielomianu moze byc ulamkiem? np
bo patrze po zadaniach
2
i zawsze widze calkowite.
3
....:
Dane sa wielomiany W(x)=x
3
−2x
2
−5x+6
3
chomik:
1.Liczbę 4a przedstaw w postaci sumy dwóch liczb tak aby suma kwadratów tych liczb była najmniejsza.
10
Filip :
:::rysunek::: Jak policzyć czerwone h ?
4
myfek:
Mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze? 2sin
2
2x=1
0
czekolada:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a i jest trzy razy krótsza od krawędzi bocznej. Ostrosłup przecięto płaszczyzną zawierającą krawędź boczną i środek
1
rączka:
Jeszcze jedna
całka
2
Edward:
1
Rozwiąż równie
sin
2
2x−cos
2
x=0 dla x∊(0,2π)
2
Zaczynam robić ze wzoru:
2
....:
wśród podanych ciągów trzywyrazowych ciągiem geometrycznym jest A) (−3,−2,−1)
6
krzys:
nie rozumie przejscia w drugiej linijce, ktos moze wytlumaczyc? dlaczego zniknal tam x po prawej stronie
2
zalamana;/:
prosze o pomoc w zrozumieniu takiego zad Droga z miasta A do miasta B ma długość 474 km. Samochód jadący z miasta A do miasta B wyrusza godzinę później niż samochód z miasta B do
4
Bony:
Nie potrafię zrobić tego zadania. Pomoże mi ktoś?
Mam wyznaczyć rozwiązanie ogólne równania różniczkowego jednorodnego xy'=y(lny−lnx)
5
Atola:
W pudełku znajduje się 15 par rękawiczek, wśród których dowolne dwie pary różnią się od siebie. Z tego pudełka wybieramy losowo cztery rękawiczki.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, ze
4
bart:
http://www.if.pwr.wroc.pl/~szatkowski/kurs/listy/lista8.pdf moglby ktos pomoc z zadaniem 12.1 ?
5
Star:
Jak zaprzeczyć wyrażeniu typu: ∀
x∊R
∃
y∊R
(7*x +y=44)
4
Vanitas:
Witam, mam problem z zadankiem.
3
rączka:
Ułamki proste
3x
3
+x
2
+x−1
∫
dx
x
4
−1
=
0
Grayeyes:
Środki ścian czworościanu foremnego A są wierzchołkami czworościanu foremnego B. Obliczyć stosunek objętości czworościanu B do objętości czworościanu A.
11
rączka:
Kto wie jak to ruszyć
0
OniToWiedzą:):
:::rysunek::: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy długości 6 cm i
1
MichałSatel:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie | √ −−| || 1x − 3 ma dwa pierwiastki, których iloczyn jest ujemny.
4
dede:
Witam . mam taki trozsze dluzszy problem. otóż jest zadanie (z operonu matura 2011 rozszerzenie,zad 8 str 17 jakby ktos mial gdzies taki pod reka
)
6
Gosia:
hey mam problem z zadaniem Wartość wyrażenia sin20cos70+cos20sin70 − tg10tg80 jest równa
4
czekolada:
:::rysunek::: czy to jest dobrze zrobione
0
elenmo:
Ile kredytów (co najmniej) musi udzielić bank, którego wkłady = 3000, są oprocentowane na 10%, a stopa oprocentowania kredytów ma wynosić 15%?
5
Ruda:
Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC oraz oblicz promień tego okręgu.
2
Patkaa921:
O zdarzeniach losowych A i B zawartych w Ω wiadomo, że A ⊆ B , P (A) = 0,2 i P(B ) = 0,6 . Wtedy
30
OniToWiedzą:):
Punkty A = (− 6,0) i B = (20,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o przeciwprostokątnej AB . Wierzchołek C leży na prostej o równaniu y = x . Oblicz współrzędne
53
Boone:
Maturzyści !
12
debil:
1
3
(
)
−
2 = (
)
2
to znaczy ze 3
2
= 8 czy 3*2= 6
3
1
1
poziomka:
Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego, wiedząc, że suma pierwszych pięciu jego wyrazów jest równa 10, a wyrazy trzeci, piąty i trzynasty tworzą w podanej kolejności ciąg
2
Patkaa921:
Do wykresu funkcji f (x) = x
2
− 2x − 2 należy punkt A) (− 1,− 3) B) (− 1 ,1 ) C) (− 1,− 1) D) (− 1 ,− 2 )
4
Patkaa921:
Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie 3x
4
− 5 = 0 ? A) 4 B) 3 C) 2 D) 1
15
bart:
ile energii emituje słońce w ciagu 1 sek. Co musze miec jako dane by to zrobic?
1
maas:
sin x=a
2
+ 1 Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie nie ma rozwiązań.
5
Julia :
Rozwiąż x
log
2
x
=16
5
Sebastian:
Cześć, mam problem z zadaniem: Przekątna sześcianu jest o 2 większa od przekątnej ściany sześcianu. Wówczas krawędź sześcianu:
2
Sebastian:
Mam problem z zadaniem: Dany jest trójkąt ABC, w którym |AC| = |BC| , <ACB = 80*, zaś AD jest wysokością trójkąta.
5
joannadarc:
Jednym z pierwiastków wielomianu w(x)=x3−bx2−3x+c jest 3. Znajdz pozostałe pierwiastki wielomianu w(x) wiedząc że w(−2)=−5
9
Sebastian:
Witam, mam problem z zadaniem: Wierzchołki trójkąta ABC leżą na okręgu o środku O. BD jest średnicą tego okręgu. Jeśli kąt CBD
7
Sebastian:
Witam, mam problem z zadaniem: Wartość wyrażenia jest równa: sin20*cos70* + cos20*sin70* − tg10*tg80*
1
long:
Dwa motocykle wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 360 km. Motocykl jada˛cy z miasta A do miasta B wyjechał o 30 minut wczesniej niz motocykl jada˛cy z miasta B do
0
lic:
Pole trójkąta równoramiennego ABC jest równe 18. Punkt A jest wierzchołkiem paraboli o równaniu y=ax
2
, a punkty B i V należą do tej paraboli. Wyznacz równanie prostej równoległej do osi x,
12
poziomka:
Wykaż, że cos(α+β) * cos(α−β) ≤1
9
bart:
Oblicz liczbę jąder uranu 235U, które powinny ulec rozszczepieniu, aby uwolniona w reakcji energia wystarczyła do ogrzania 1 litra wody od temperatury 20
o
C do 100
o
C. Do obliczeń
1
lic:
Dana jest funkcja f(x)=x
2
. Wyznacz wzór funkcji g, której wykres otrzymujemy po przesunięciu wykresu funkcji f o wektor [1,0] oraz wzór funkcji h, której wykres otrzymujemy po
0
matysia:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściany boczne nachylone są do podstawy pod katem 60stopni. Przez krawędź podstawy prowadzimy płaszczyznę dzieląca kąt nachylenia ściany bocznej
5
Atola:
W małych i dużych pudełkach są czekoladowe pomadki. W małych jest ich razem 24, a w duzych 180 sztuk. Dużych pudełek jest 5 razy więcej niż małych, a w każdym dużym pudełku jest o 6 pomadek
4
sojer:
Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 11. Jeśli na końcu tej liczby dopiszemy 7, to otrzymamy liczbę większą od danej o 511. Wyznacz tę liczbe
1
ana01:
Dana jest liczba trzycyfrowa o cyfrach należących do zbioru {1,2,3,...,9}. Odejmujemy od niej liczbę, którą otrzymamy przez zapisanie cyfr odjemnej w odwrotnej kolejności. Wykaż, że
2
7sins:
Zbadaj monotoniczność ciągu an
4
ana01:
Liczbę
√
3+2
√
2
przedstaw w postaci
√
a
+
√
b
.
1
poli:
Oblicz log
a
b
c
p wiedząc że log
a
p=2, log
b
p=3, log
c
p=6.
8
ana01:
Wykaż, że dla dowolnych liczb naturalnych n, k gdzie k,n, prawdziwy jest wzór
n
k
n
k+1
n+1
k+1
+
=
0
mat:
1
Proszę o pomoc
Narysuj wykres funkcji y=/ f(
x) −1 / wiedząc , że f(x)=
√
x
2
/ / oznacza wartość bezwzględną
14
Marcin___:
A czy pomoże ktoś z tym zadaniem?
2
Kąt α jest ostry i cosα=
. Wartość wyrażenia 1+ sin
2
α jest równa . Nie wiem jak to
3
tknąć nawet
.
1
ana01:
Usuń niewymierność z mianownika , przedstaw ułamek w najprostszej postaci:
3
√
2
3
√
2
−4
1
ana01:
Jak znaleść wspólny punkt lub punkty prostej z parabolą?
0
ana01:
Objętość prostopadłościanu o krawędziach: x m, (x+1) m, (4x−3) m jest równa 0,75 m
3
. Która ściana prostopadłościanu ma najmniejsze pole powierzchni? Oblicz to pole.
0
fds:
Chciałem zapytać kiedy można skracać wielomiany a kiedy nie chodzi mi o coś takiego:
0
ana01:
Dwa wierzchołki prostokąta leżą na osi OX, a dwa pozostałe nad osią OX i należą do paraboli o rónaniu y=6−x
2
0
Ricka:
Obwód prostokąta ma długość 40. Wyznacz długości boków tak, aby prostokąt miał najkrótszą przekątną.
2
aga:
oblicz współrzędne wierzchołka paraboli która jest wykresem funkcji f . Ustal czy funkcja ma miejsca
3
blach:
Ile wyrazów ciągu −2n
2
+ 3n jest większych od − 5 ?
5
czekolada:
W czworościanie ABCD krawędzie AB i CD są równej długości. Niech K, L, M, N będą środkami odpowiednich krawędzi czworościanu AD, BD, BC i AC. Udowodnij, że proste KM i LM są
15
Marcin___:
Zad.1 Wykaż, że jeżeli a
2
+ b
2
+ 2 = 2a + 2b , to a = b = 1
8
Łukasz:
Wyznacz wyrazy ciągu a
n
, które są liczbami całkowitymi.
0
paulina:
Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny. Długość krawędzi podstawy jest równa 2,a kąt między przeciwległymi krawędziami bocznymi ostrosłupa ma miarę 135 stopni. Oblicz promień kuli
0
paulina:
Punkty: P,K,L są środkami boków trójkąta ABC. a)wykaż, że trójkąty PKL i ABC są podobne
5
kama:
matma Oblicz miejsca zerowe funkcji
3
bart:
tak mi sie dobrze liczylo i sie zawiesilem na 26 zadaniu
Słońce jest tak fajne, że w ciagu 1 sekundy wypromieniowyje około 4*10
2
6
J energii. Oblicz, o
4
kama:
Dziadek do orzechów działa na zasadzie dźwigni jednostronnej. Przyjmując, że r
1
=4cm a r
2
=12cm,
1
Ricka:
59
64
Podaj dziedzinę F(x)=
x
2
−
x+32
9
3
0
megg57:
Punkty A=(4;−6) i B=(0;2) są wierzchołkami trójkąta ABC. Oblicz pole tgeo trójkąta, jeśli jego wysokości prezcinają się w punkcie S=(1;−5)
15
Łukasz:
Uzasadnij, że wykresy ciągów a
n
i b
n
nie mają wspólnych punktów.
2
paula :
liczba 3
12
ninethhh:
Wyznacz miejsca zerowe ciągu an =
n
2
− 3
2
uhujujuy:
5
3
11
*2
1
11
*
3
√
−8
2
poziomka:
Witam. Mam takie zadanie: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny (...) przez przekątną ściany bocznej i środek
1
sigi:
rozwiąż nierówność: log
3
x − logx
4
≤ 0
14
mat:
Pomocy
Dane jest równanie 2
x
+ x
2
− 3 . uzasadnij, że torównanie ma dwa rozwiązania większe od −
√
3
0
matysia:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m ∊ R, dla których równanie | 3 −
1
log
x+1
2 | = 4 −5m ma dwa dodatnie rozwiązania.
11
Matura2011:
Naszkicuj wykres funkcji − POMOCY
3
krucz:
Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = |x|+ 2. Zbiorem wartości tej funkcji jest?
1
krucz:
Dziedziną funkcji f określonej wzorem f(x)=
√
12− 3x
−
√
3−x
jest zbiór:
2
myfek:
Wiedząc, że tg α=
2
3
i α jest kątem III ćwiartki. Oblicz pozostałe funkcje kąta α.
2
Adek:
Znacie może strony gdzie są w miare szczegółowo napisane lektury, matura tuż tuż w końcu trzeba się za polski wziąć
6
kowal:
proszę o pomoc zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m: |x
2
−6x+8|+|x
2
−6x+5|=m
13
elenmo:
Ile kredytów (co najmniej) musi udzielić bank, którego wkłady = 3000, są oprocentowane na 10%, a stopa oprocentowania kredytów ma wynosić 15%?
10
Krzysiek:
|x−3|>−4
4
adam:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2425.html
15
Ed:
Rozwiąż równanie: (
√
2+
√
3
)
x
+(
√
2−
√
3
)
x
=4
1
Julia :
Rozwiąż x
log
3
x−4
=3
−3
6
Marek:
Rozwiąż log
3
(4
x
−3)+log
3
(4
x
+1)=1
1
maturzystka:(:
Dana jest prosta y=2x + 1 oraz punkt A(0,6). Znajdź współrzędne punku A' symetrycznego do danego punktu A względem prostej k.
6
maturzystka:(:
Dany jest okrąg o równaniu x
2
+ y
2
+ 4y = 0. Napisz równania stycznych do tego okręgu które są równoległe do osi OX. bardzo prosze o pomoc!
1
Ricka:
Suma obwodów prostokąta o stosunku boków 1:3 i prostokąta o stosunku boków 1:2 jest równy 24. Oblicz długości boków tak, aby suma ich pól była najmniejsza.