..
bart: ile energii emituje słońce w ciagu 1 sek.
Co musze miec jako dane by to zrobic?
22 kwi 15:49
Atola: chyba moc słońca
22 kwi 15:53
22 kwi 16:18
bart:
22 kwi 16:31
Atola: w 27.1 musisz skorzystać ze wzoru na natężenie:
| | E | |
I= |
| −E−energia, S−pole powierzchni
|
| | t*S | |
tworzę dwa równania:
| | E1 | |
I= |
| ; E1=1340J, S1=1m2, t=1s
|
| | t*S1 | |
| | Es | |
I= |
| ;Es−en słońca, t=1s, S=4πR2
|
| | t*S | |
i z tego wyliczysz E
s
22 kwi 16:31
Atola: te pozostałe podpunkty też napisać?
22 kwi 16:33
bart: zobacze czy dam rade
22 kwi 16:33
Atola: ok
22 kwi 16:34
bart: kurcze, skad ja mialem to wiedziec?
22 kwi 16:35
bart: wgl skad taki wzor?
22 kwi 16:39
Atola: ja miałam na lekcji po prostu
22 kwi 16:40
Atola: a skąd masz te zad ?
22 kwi 16:46
bart: nauczyciel nam wysyla takie rozne wycinki z matur, z neta, niekiedy sam wymysli w jednym pliku
i je sobie robie, przygotowujac sie do matury
22 kwi 16:49
Atola: aha
22 kwi 16:51
bart: 19dzialow*srednio70 zad
mam ponad tys zadan do zrobienia z calych 3 lat do 12 maja

juz je licze 3 raz chyba
22 kwi 16:54
Atola: nieźle
22 kwi 16:55