rownania i nierownosci
dede: Witam . mam taki trozsze dluzszy problem. otóż jest zadanie (z operonu matura 2011
rozszerzenie,zad 8 str 17 jakby ktos mial gdzies taki pod reka

)
Wyznacz rownania stycznych do okregu o rownaniu x
2 + y
2 = 16 ,prostopadlych do prostej o
rownaniu y = − 0,5x + 2.
zadanie jak widac banał. ale zrobilem go dwoma sposobami i nie wiem dlaczego jeden z nich się w
ogole do tego typu zadan nie nadaje (robilem rysunki i wszystko i sie zgadzalo)
1. sposob (ten zly): znalazlem punkty przeciecia sie prostej z okregiem i podstawilem do
rownania y=2x+b. (P
1 = (−2,4 , 3,2) P
2= (4,0) i wyszly rownania y
1= 2x+8 i y
2=2x−8
2. sposob (ten dobry, przynajmniej zgodny z kluczem odpowiedzi z operonu)
odrazu do rownania okregu podstawilem rownanie prostej y=2x+b i potem po przeksztalceniach i
delta wyszlo ze b=4
√5 lub b=−4
√5 i oczywiscie rownania y
1=2x+4
√5 i y
2=2x−4
√5
moglby mi ktos powiedziec dlaczego ten pierwszy sposob jest zly ? : )
22 kwi 18:44
Sabin:

Bo nigdzie nie jest powiedziane, że punkty przecięcia się prostej y = −0,5x + 2 z okręgiem to
również punkty przecięcia się prostej y = 2x + b z okręgiem.
Porównaj to sobie na rysunku.toj
22 kwi 18:51
Sabin:

źle zrobiłem twój poprzedni rysunek. Ty w pierwszym sposobie robisz coś takiego − a te czerwone
to, jak widać, styczne nie będą.
22 kwi 18:53
dede: Ty no w sumie fakt. rzeczywiscie masz racje. Dzieki wielkie bo chyba z pol godziny siedzialem
nad tym i nie wiedzialem czemu tak jest. rysunki tez mam dobre,ale zle je poprostu odczytalem
. tzw. glupi bledy. Dzieki wielkie jeszcze raz : )
22 kwi 18:55
dede: no no no juz zajarzylem, te dwa rownania przetna okrag w dwoch punktach kazdy. Dzieki wielkie
jeszcze raz
22 kwi 18:55