krawędź sześcianu
Sebastian: Cześć, mam problem z zadaniem:
Przekątna sześcianu jest o 2 większa od przekątnej ściany sześcianu. Wówczas krawędź sześcianu:
tutaj odpowiedź 2√3 + 2√2
Wiem, że równanie będzie wyglądało mniej więcej a√3 = a√2 + 2 jednak nie wiem co dalej.
Proszę o pomoc, pozdrawiam.
22 kwi 15:31
ICSP: a
√3 − a
√2 = 2
a(
√3 −
√2) = 2
22 kwi 15:35
Qba101: Mnie wyszło a√3 = a√2 − 2
a√3 − a√2 = − 2
a(
√3−
√2)=−2
a=−2
√3−2
√2
22 kwi 15:38
Qba101: Minus mi się wkradł, powinno być 2 zamiast −2 wszędzie, reszta jest poprawnie
22 kwi 15:40
Sebastian: Wielkie dzięki, proste zadanie się okazało a myślałem długo.
@Qba101 tobie wyszły ujemne wartości, ponieważ źle ułożyłeś równanie początkowe. Pozdrawiam.
22 kwi 15:43
Sebastian: @Qba101
W trakcie pisania odpowiedzi widziałem tylko jedną twoją odpowiedź, wiec sorki.
22 kwi 15:45