geometria analityczna
maturzystka:(: Dany jest okrąg o równaniu x2 + y2 + 4y = 0. Napisz równania stycznych do tego okręgu które
są równoległe do osi OX. bardzo prosze o pomoc!
22 kwi 02:12
Albert:

x
2+(y+2)
2=4
r=2
S=(0,−2)
A=(0,−4)
y=−4
i
y=0
22 kwi 02:31
maturzystka:(: dzieki

a moglbys mi wytlumaczyc skad wzial sie ten rysunek?
22 kwi 02:36
maturzystka:(: aha, ten wzor x2 + (y+2)2 = 4 wziales ze wzoru skroconego mnorzenia?
22 kwi 02:38
Albert: tak

x
2 + y
2 + 4y = 0
x
2 + (y+2)
2 −4 = 0
x
2 + (y+2)
2 = 4
22 kwi 02:40
Albert: rysunek?
znasz S czyli środek okręgu, znasz r czyli promień i rysujesz
22 kwi 02:41
maturzystka:(: ok. A ten punkt A(0,−4) to jak obliczyles?
22 kwi 02:46