wykaz, ze...
poziomka: Wykaż, że cos(α+β) * cos(α−β) ≤1
22 kwi 15:10
Godzio:
cos(α+β) ≤ 1
cos(α−β) ≤ 1 *
−−−−−−−−−−−−−−−−
cos(α+β) * cos(α−β) ≤ 1
Albo można się bawić w rozpisywanie i na końcu zapewne wyjdzie wzór skróconego mnożenia
22 kwi 15:15
poziomka: A mógłbyś rozpisać? Bo mi coś w pewnym momencie jakoś nie trybi i chciałabym wiedzieć, gdzie
robię błąd... Będę wdzięczna
22 kwi 15:17
bart: cos przyjmuje wartosci <−1,1>
bierzemy dwie najwieksze liczby z przedzialu czyli 1
1*1≤1
udowodnione
22 kwi 15:17
ICSP: problematyczne


cos jest funkcja która przyjmuje wartości od −1 do 1 Dlatego iloczyn dwóch cosinusów zawsze
będzie mniejszy od 1 to wystarczy napisać i będzie piękne udowodnienie.
22 kwi 15:17
bart: i na maturce wlasnie zdobylismy 4 pkt
22 kwi 15:18
poziomka: No dobra xP Niech będzie, że tyle starczy. Dziękuję
22 kwi 15:18
Godzio:
cos(α +/− β) = cosαsinβ −/+ sinαsinβ
L = cos2αcos2β − sin2αsinβ = cos2αcos2β − (1 − cos2α)(1 − cos2β) =
= cos2αcos2β − 1 + cos2β + cos2α − cos2αcos2β =
cos2β + cos2α − 1
0 ≥ cos2α ≥ 1
0 ≥ cos2β ≥ 1 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−
0 ≥ cos2β + cos2α ≥ 2 / − 1
−1 ≥ cos2β + cos2α − 1 ≥ 1
Co kończy dowód
22 kwi 15:18
lolz: Mozna tak po prostu sobie napisac np na maturze? xD
22 kwi 15:19
bart: Troche ryzykowne rozw ale poprawnie
22 kwi 15:19
lolz: chodzilo mi oczywiscie o post ICSP
22 kwi 15:19
bart: takie zadanie bylo na maturze

dokladnie to samo..
u mnie 3/4 klasy tak zrobilo i wszyscy mieli uznane
22 kwi 15:19
ICSP: zależy od egzaminatora


Mój uznał mi to na próbnej.
22 kwi 15:20