s
krzys: nie rozumie przejscia w drugiej linijce, ktos moze wytlumaczyc?
dlaczego zniknal tam x po prawej stronie
http://www.zadania.info/2973126
link do zadania
dzieki
22 kwi 20:39
Star: Ponieważ wyrazy z x zostały przeniesione na lewą stronę a reszta wyrazów na prawą . W tym
przypadku od obu stron równania odjęto bx2 a następnie po obu stronach równania dodano a2
22 kwi 20:45
Star: wystarczy takie wytłumaczenie czy dokładniej?
22 kwi 20:45
bart: z konkurencja nam tu wyjezdzasz

a
2x−a
2−ab=b
2x+b
2+ab
a
2x−b
2x=b
2+ab+a
2+ab
x(a
2−b
2)=a
2+2ab+b
2 L(xprzed nawias) P(wzor skroconego mnozenia)
x(a−b)(a+b)=(a+b)
2 L((a
2−b
2)=(a−b)(a+b) P((a+b)
2=a
2+2ab+b
2=(a+b)(a+b)
x=U{a+b}{a−b)
22 kwi 20:47
Star: No tak po co się rozdrabniać? Lepiej od razu wyjaśnić całe zadanie xD
22 kwi 20:57
bart: no zaraz by bylo, ze jednak jej chodzi o 4 linijke
22 kwi 20:59
bart: mu*
22 kwi 20:59