matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Edward:
1
Rozwiąż równie
sin
2
2x−cos
2
x=0 dla x∊(0,2π)
2
Zaczynam robić ze wzoru:
1
1
*2sin
2
xcos
2
x−cos
2
x=0 / skracam
i 2
2
2
sin
2
xcos
2
x−cos
2
=0 cos
2
x(sin
2
x−1)=0 cos
2
x=0 v sin
2
x−1=0
π
cosx=
+kπ sin
2
x=1
2
sinx=1 v sinx=−1 x={π}{2}+kπ
π
x=−
+kπ
2
1
Gdzie mam błąd ? Chodzi mi szczególnie o to
, bo w odpowiedziach ono znika i
2
zostaje sama 2 − ta ktora powstała ze wzoru na sin2x.
22 kwi 20:52
bart:
sin
2
2x=(2sinxcosx)
2
=4sin
2
xcos
2
x nie?
22 kwi 20:55
Edward:
szlag.
22 kwi 20:57