matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
rączka:
Jeszcze jedna
całka
4x+5
∫
dx
(2x
2
−x+4)
2
Podstawiam t=2x
2
−x+4, czyli dt=4x−1
4x−1+6
dt
6
I czy to jest poprawnie: ∫
dx = ∫
+
?
(2x
2
−x+4)
2
t
2
t
2
22 kwi 20:54
Sabin:
Jak dla mnie to nie, bo trochę przeszkadza mi kolejność...
...
4x−1
dx
∫
dx = ∫
dx + 6∫
...
(2x
2
−x+4)
2
(2x
2
−x+4)
2
I o ile w tej pierwszej całce to co zrobiłaś jest ok, tak z tą drugą to już nie przejdzie...
22 kwi 21:32