Trygonometria
Sebastian: Witam, mam problem z zadaniem:
Wartość wyrażenia jest równa: sin20*cos70* + cos20*sin70* − tg10*tg80*
odpowiedzi − 0,1,2,3
Co do pierwszej części to jest to wzór i wynik wyszedł 1, jednak nie wiem co zrobić z
tg10*tg80*.
Proszę o pomoc, pozdrawiam.
22 kwi 15:17
ICSP: tg10 * tg80 = tg10 * ctg10 = 1
22 kwi 15:18
ICSP: odp a 0
22 kwi 15:18
Sebastian: Ok, dzięki tylko skąd wiadomo, że równa się to tg10* ctg10* i skąd wiadomo, że to się równa 1?
22 kwi 15:22
22 kwi 15:23
22 kwi 15:24
ICSP: tg(90o − α) = ctgα
22 kwi 15:25
Sebastian: Wielkie dzięki, pozdrawiam.
22 kwi 15:27