Zadanie przed maturą ;
Marcin___: A czy pomoże ktoś z tym zadaniem?
| | 2 | |
Kąt α jest ostry i cosα= |
| . Wartość wyrażenia 1+ sin2α jest równa . Nie wiem jak to |
| | 3 | |
tknąć nawet

.
22 kwi 14:43
ICSP: sin2α = 1 − cos2α. Już wiesz?
22 kwi 14:44
Marcin___: i tylko na tym by to polegało?
22 kwi 14:46
ICSP: a na czym innym? Teraz podstawiasz wszystko i powinno wyjść.
22 kwi 14:47
mat: cos
2 + sin
2 = 1
sin
2 = 1 − cos
2
22 kwi 14:51
Marcin___: To tak zrobiłem, nie o to zadanie mi chodziło

.
| | 1 | |
Wiedząc, że α jest kątem ostrym i tgα+ |
| = 4 oblicz sinα cosα . |
| | tgα | |
22 kwi 15:04
Marcin___: nie wiem jak wpisać że 1/sinα/cosα (to w jednym ułamku)
ale mam nadzieję, że będziecie wiedzieli o co chodzi
22 kwi 15:06
22 kwi 15:10
ICSP: patrz dinozaur

tg + ctg = 4
sin + cos = 4sincos
1 + 2sincos = 16sin
2cos
2 ⇔ 16sin
2cos
2 − 2sincos − 1 = 0
t = sincos
16t
2 − 2t − 1 = 0
t
1<0
Chyba coś popsułem

22 kwi 15:11
ICSP: nom i to nieźle popsułem

22 kwi 15:12
Ajtek: ICSP a kwadraty w liczniku gdzie

.
Chyba głodny jesteś

.
22 kwi 15:14
;): Zdarza się
szóstkowiczom nawet widzę
22 kwi 15:17
ICSP: Głodny jestem
22 kwi 15:19
;): Heh ja właśnie idę na obiadek
22 kwi 15:19
Marcin___: czyli odpowiedź użytkownika

jest poprawna?
22 kwi 15:21