matematykaszkolna.pl
rownanie z wart bezwzgledna Krzysiek: |x−3|>−4 dlaczego nierownosc jest zawsze prawdziwa?
22 kwi 10:36
Wojteq66: Narysuj wykres |x| i przesuń w prawo o 3 jednostki emotka To ma być większe od −4 i czy jest? No jasne że jest ! Cały wykres leży "nad" −4, zatem nierówność prawdziwa.
22 kwi 10:45
adam: masz prosciej, rozpatrz na dwa przypadki x−3>−4 i x−3<4 x>−1 i x<7 i rysujesz przedzial, wyznaczasz czesc wspolna pozdrawiamemotka
22 kwi 10:46
Krzysiek: a w takim razie |x−16|=−12 dlaczego nie ma rozwiazan? jak widac nie bardzo to moge zaczaic^^
22 kwi 10:52
Adek: rozum takie równanie w następujący sposób. Wiadomo że lewa strona musi być równa prawej załużmy że masz takie coś |x−16| = 12 ( bez −) wiesz z definicji że wartość bezwzględna z liczby ujemnej jest dodatnia czyli np |−2| = 2, |−10|=10 itd. w tym przypadku masz |x−16| i to musi być równe 12 lub równe −12 bo bo wartość bezwzględna tak najk wyżej napisałem z liczby ujemnej jest dodatnia. A wracając do twojego przykładu to masz podobnie jak x2= −2 też brak rozwiązań bo żadna liczba podniesiona do kwadratu nie może dać liczby ujemnej emotka
22 kwi 11:06
Adek: a jak masz nierówności |x−3| > 4 to w tym przypadku Lewa strona musi być większa od 4 oraz mniejsza od −4 bo zauważ że jak masz liczby dodatnie to one muszą iść w górę czyli 4 5 6 7 8 a jak masz liczby ujemne to muszą iść w dół czyli −4 −5 −6 −7 −8 emotka
22 kwi 11:12
Adek: oczywiście to jest przedział podałem konkretne liczby żeby łatwiej było to sobie zobrazować
22 kwi 11:13
Krzysiek: dobra, zeby nie wyjsc na debila bede udawal ze wiem o co chodzi i biore sie za jakas lektore w tym kierunku^^ dzieki za pomoc i pozdrawiam
22 kwi 11:31
Adek: nasz problem polega na tym że my nawet jak coś czytamy to chcemy to zrozumieć po swojemu a nie skupiamy się na treści. Chociaż patrząc na to co napisałem i gdybym postawił się w twojej sytuacji też nie wiem jak bym to odebrał . Na szybko to pisałem
22 kwi 11:41
Krzysiek: hehe to jeszcze napisz mi prosze po kolei przeksztalcenia rownania: 3−|x−4|=5 do jak najprostszej formy.
22 kwi 11:44
ICSP: 3 − |x−4| = 5 ⇔ |x−4| = −2 Co jest sprzeczne.
22 kwi 11:45