Równanie rozniczkowe jednorodne
Bony: Nie potrafię zrobić tego zadania. Pomoże mi ktoś?

Mam wyznaczyć rozwiązanie ogólne równania różniczkowego jednorodnego xy'=y(lny−lnx)
22 kwi 20:27
Bony: Podbijam
22 kwi 21:36
Sabin:
Zerknij do mojego ostatniego wpisu tutaj:
92546
Generalnie doprowadź to do postaci:
y' =
yxln(
yx)
a potem lecisz tak jak w tamtym zadaniu. Równanie jakie mi tu wyszło do całkowania stronami
to:
Całkę z lewej zrobisz np. przez podstawienie, całka z prawej daje ln|x| + c
22 kwi 21:50
Bony: ok, dzięki za wskazówkę
22 kwi 21:56
Sabin:
Tam jest jeszcze mały przeskok, bo po równaniu
powinno być jeszcze przejście do:
| dz | | 1 | | dz | | dx | |
| = |
| a to daje |
| = |
|
|
| z2dx | | x | | z2 | | x | |
Jakby coś to pisz.
22 kwi 21:59