matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
poziomka:
Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego, wiedząc, że suma pierwszych pięciu jego wyrazów jest równa 10, a wyrazy trzeci, piąty i trzynasty tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny.
22 kwi 16:09
TOmek:
a
n
=? a
1
+a
2
+a
3
+a
4
+a
5
=10 −> 5a
1
+10r=10 /5 −> a
1
+2r=2 −> a
3
=2 a
3
,a
5
,a
13
−>geom (a
1
+2r)
2
=(a
1
+4r)(a
1
+12r)
4
z tego masz ,ze 0=r(a
1
+
r)
3
4
a
1
= −
r
3
a
1
+2r=2
4
−
r+2r=2
3
r=
22 kwi 23:25