czworoscian
czekolada: W czworościanie ABCD krawędzie AB i CD są równej długości. Niech K, L, M, N będą środkami
odpowiednich krawędzi czworościanu AD, BD, BC i AC. Udowodnij, że proste KM i LM są
prostopadłe.
na rysunku tego nawet nie widzę.. może jakiś błąd w książce jeśli chodzi o zapis? kiełbasa
zad.520.
22 kwi 14:22
czekolada:
22 kwi 14:46
czekolada:
22 kwi 17:17
czekolada: 

ktos pomoze?
22 kwi 21:25
Sabin:

Kluczem do zadania jest twierdzenie o odcinku łączącym środki boków w trójkącie. Stosujesz je
tutaj do trójkątów:
− ABD − czyli KL ∥ AB i KL =
a2
− ABC − czyli MN ∥ AB i MN =
a2
− CBD − czyli ML ∥ CD i ML =
a2
− CAD − czyli KN ∥ CD i KN =
a2
Skoro KL = MN = ML = KN, to KLMN jest rombem a w rombie przekątne tną się pod kątem 90 stopni.
22 kwi 22:11
czekolada: dziekuje
22 kwi 22:17