Uzasadnij, że wykresy ciągów nie mają pkt wspólnych.
Łukasz: Uzasadnij, że wykresy ciągów an i bn nie mają wspólnych punktów.
A)
an=2n2−n+9
bn=6−8n
B)
an=4n3
bn=4n2−n
22 kwi 13:26
bart: rozwiaz rownanie a
n=b
n i wyjdzie cos nie tak pewnie

np Δ<0 albo pierwiastki <0
22 kwi 13:34
Godzio:
Nie tylko < 0, ale też np. ułamki
22 kwi 13:36
bart: no n∊N
+ noo
22 kwi 13:38
Łukasz: zrobiłem dwa razy − raz jako równanie i policzyłem deltę i wyszło mi n1=−3 i n2=−1/2; a drugi
raz obliczyłem w obu przypadkach początkowe wyrazy i wyszło mi, że an jest rosnący a bn
malejący i dlatego nie mogą mieć wspólnych pkt, ale w delcie to nie mam pojęcia jakie
uzasadnienie..
22 kwi 13:40
22 kwi 13:41
bart: no czyli uzasadnione masz.. pierw <0 sa wiec nie spelniaja warunkow zadania, gdyz powinny byc
dodatnie
22 kwi 13:42
bart: 
poszukaj, bo dalem takie zadnia chyba pol roku temu i mi to tlumaczyli pol wieczora
22 kwi 13:43
Łukasz: czyli tak po prostu jak wychodzą ujemne pierwiastki to ciągi nie maja wspólnych pkt? a gdyby
wyszły dodatnie to co wtedy?
22 kwi 13:43
bart: n to jest ktorys tam wyraz ciagu

moze byc pierwszy wyraz, drugi, trzeci, dziesiaty itd..
ale minus trzeci wyraz, minus pol wyrazu to nie bardzo
22 kwi 13:44
Łukasz: no właśnie dlatego mi coś tutaj nie pasuje.. tak samo jak a
n=b
n bo to też guzik prawda.. nie
równają się sobie, chyba że ja po prostu czegoś tutaj nie rozumiem
22 kwi 13:46
Ajtek: n musi być liczną naturalną, tylko tyle.
22 kwi 13:47
Łukasz: to jakie mam napisać uzasadnienie? w sensie odp? bo oczywiście w książce mam odpowiedzi do
wszystkich zadań, ale do tego po co napisać..
22 kwi 13:51
Ajtek: Że pierwiastki nie spełniają warunków zadania, ponieważ n€N+.
22 kwi 13:53
Łukasz: dzięki wielkie
22 kwi 13:54
Ajtek: 
.
22 kwi 13:57