Zad. optymalizacyjne.
chomik: 1.Liczbę 4a przedstaw w postaci sumy dwóch liczb tak aby suma kwadratów tych liczb była
najmniejsza.
Generalnie, to wiem jak to policzyć, ale mam problem z wyznaczeniem dziedziny dla tej funkcji.
Jak to zrobić?
4a = x + y
p(y) = 2(y − 2a)2 + 8a2
xw = 2a yw = 8a2
Z góry dzięki za pomoc
22 kwi 22:03
bart: jezeli 4a ma byc suma kwadratow to wiadomo ze bedzie dodatnia a wiec a>0. nie wiem czy ten
przedzial da sie jeszcze bardziej zawezic
22 kwi 22:13
Grześ: z góry możesz zawęzić, czyli:
x∊<0,4a>
22 kwi 22:14
Grześ: tak samo "y"
22 kwi 22:14