Oblicz cosinus
Mati: 1. Pole ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe a
2 √6 / 8, gdzie a
oznacza długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa. Oblicz cosinus kąta β, jaki ściana boczna
ostrosłupa tworzy z płaszczyzną jego podstawy. Miarę kąta β podaj z dokładnością do 1 stopnia.
Ok, no to zrobiłem tak:
1/2ah=P
2P=ah
h=
2Ph
Podstawiłem pod P to co dostaliśmy, więc:
h= 2(a
2√6 / 8) / a
Licząc, doszedłem do tego że
h= a
√6/4
natomiast druga wysokość to wysokosć trójkąta równobocznego, wiec a
√3/2
więc licząc cosinusa dzielę a
√3/2 / a
√6/4
Dostaje wiec mnożenie odwrotności
| | 2√3 | |
dwójka z czwórką poszły, i licząc dostałem wynik |
| |
| | √6 | |
| | √2 | |
Co jest odpowiedzią błędną, poprawna to |
| |
| | 3 | |
Mógłby ktoś powiedzieć mi co źle robię?
22 kwi 23:32
Sabin:
Wydaje mi się, że cosinus to będzie 23hpodst do hboczne a nie całe h do h.
22 kwi 23:39
Ricka: poza tym usuń niewymierność z mianownika i zobacz co wyjdzie
22 kwi 23:40
Mati: Ok, usuwając niewymierność dostaję:
mnożąc przez 2/3
22 kwi 23:43
22 kwi 23:45
Eta:
Po usunięciu niewymierności dostaniesz wynik zgodny z odp.
22 kwi 23:46
Ricka: mi po usunięciu niewymierności wyszło √2
22 kwi 23:47
Sabin: Fakt, nie 2/3 tylko 1/3 i bedzie ok
22 kwi 23:47
Ricka:
22 kwi 23:47
Mati: 1/3 wysokosci? Dlaczego?
22 kwi 23:47
Eta:
| 1 | | 1 | | a√3 | | a√3 | |
| hp= |
| * |
| = |
|
|
| 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
22 kwi 23:48
Sabin:

Bo jesli to co narysowalem to jest podstawa, to bierzesz do cosinusa wlasnie ten odcinek na
czarno
22 kwi 23:48
Mati: | 2√3 | | 2*√3*√6 | | √3*√6 | |
| = |
| = |
| coś źle robię? |
| √6 | | √6√6 | | 3 | |
22 kwi 23:50
22 kwi 23:53
Mati: Dzięki Wielkie

Nie powinienem uczyć się do Matury przy muzyce

ale nie można obok tego
przejść obojętnie
http://youtu.be/Dbr-nn-GYS8
22 kwi 23:53
Mati: Sabin, masz rację, tam będzie tak jak Ty napisałeś mnożąc wysokość przez 1/3
22 kwi 23:57
Eta:
22 kwi 23:58
Mati: | | | | 2√3 | | 2√3{6} | | √3√6 | |
cosβ= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | | | 3√6 | | 18 | | 9 | |
| | √18 | | √2*9 | | 3√2 | | √2 | |
|
| = |
| = |
| = |
|  Łał  |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 3 | |
23 kwi 00:19
Eta:
i o to chodziło
23 kwi 00:22
Mati: Extra

To teraz można posłuchać muzyki

Wesołych Świąt Wszystkim
23 kwi 00:23