f. kwadratowa
Patkaa921: Do wykresu funkcji f (x) = x2 − 2x − 2 należy punkt
A) (− 1,− 3) B) (− 1 ,1 ) C) (− 1,− 1) D) (− 1 ,− 2 )
Wyznaczyłam p = − −22=1
q= − 124=−3
a poprawna odp to b więc gdzie robię błąd
22 kwi 16:07
Kejt: nie potrzeba liczyć wierzchołka..jeśli dany punkt należy to spełnia równanie tej funkcji. Tzn.
mamy punkt (−1;−3) jeśli należy on do wykresu tej funkcji to po podstawieniu za "x" −1
otrzymamy −3. Jeśli nie, to nie należy do tego wykresu. Próbuj..
22 kwi 16:11
rumpek: Sprawdzenie czy należy punk to:
a) A(−1,−3)
−3 = 1 + 2 − 2
−3 ≠ 1
b) (−1, 1)
1 = (−1)2 − 2*(−1) − 2
1 = 1 + 2 − 2
1 = 1
22 kwi 16:13