Filip :

Jak policzyć czerwone h ?
22 kwi 21:32
Filip : Myślałem nad heronem, ale nie chcę się zapuszczać w podwójne pierwiastki.
22 kwi 21:33
Sabin:
Trojkat jest rownoramienny, policz wysokosc opuszczona na AB a potem zapisz Pole raz z podstawa
AB a raz z podstawa AC i porownaj.
22 kwi 21:37
Grześ: Z równości pola trójkąta, czyli najpierw:
Policz wysokośc opuszczoną z wierzchołka C do boku AB (oznaczę ją x)
Potem przyrównaj pola:
22 kwi 21:37
bart: z h spuszczonym z wierzcholka C nie bedzie mam nadzieje problemu

wiec porownaj pola powierzchni
ale pewnie idzie latwiej, inaczej
22 kwi 21:38
bart: no jacy my zgodni
22 kwi 21:39
czekolada:

|ac|=6
√2
|cd|=6
√2−x
robisz dwa równania z tw,pitagorasa i masz h
22 kwi 21:40
Filip : | | 2√34 | |
proszę o sprawdzenie : h= |
| ? |
| | 3 | |
22 kwi 21:41
Sabin: OK
22 kwi 21:47
Filip : Dzięki, teraz już będę wiedział jak to obliczyć !
22 kwi 21:51
Filip : PS. Wyszło mi zadanie
22 kwi 21:51