Rozwiąż równanie
Ed: Rozwiąż równanie:
(√2+√3)x+(√2−√3)x=4
22 kwi 09:24
Ed: Jak za to się zabrać?
Odpowiedzi to x=2 i x=−2
22 kwi 09:50
adam: (2−2
√6+3)
x + (2+2
√6+3)
x =4
pierwiastek z x nastepnie z obu stron
dodajesz dalej, chociaz nie gwarantuje ze dobrze
22 kwi 10:49
adam: hahah, nie czytaj tego... zle ,
przeczytalem ze to jest do drugiej potegi jeszcze
22 kwi 10:51
;): Było już 1000 razy na forum
(
√2 + √3)
x = t
22 kwi 11:15
Ed: Dlaczego (√2−√3)x= 1t
Mozesz to wytłumaczyć?
22 kwi 11:27
;): | 1 | |
| = √2 − √3 usuń od niewymierności pierwszy ułamek i sprawdź czy dobrze |
| √2 + √3 | |
22 kwi 11:47
Ed: ale proste.... dzięki
22 kwi 11:49
:(: moglibyscie to rozwiazac dalej?
| | 1 | |
tx+( |
| ) x=4  |
| | t | |
22 kwi 12:15
22 kwi 12:21
matysia: teraz masz równanie kwadratowe jak pomnożysz przez t. oczywiście przy założeniu że t≠0
t2 + t − 4 = 0
liczysz Δ i masz rozwiązania.
22 kwi 12:26
Ed: t2−4t+1=0
22 kwi 12:30
Ed: t1=2−√3
t2=2+√3
22 kwi 12:31
Ed: 2−
√3=(
√2−√3)
x
2+
√3=(
√2−√3)
x
później chyba coś takiego
22 kwi 12:41
;): 2 − √3 = (√2 + √3)x ⇒ x = −2
2 + √3 = (√2 + √3)x ⇒ x = 2
22 kwi 12:55
;): Tak powinno wyglądać rozwiązanie
22 kwi 12:55