zbadaj liczbe rozwiazan
kowal: proszę o pomoc
zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m: |x2−6x+8|+|x2−6x+5|=m
22 kwi 10:53
;): |(x − 4)(x − 2)| + |(x − 5)(x − 1)| = m
(x − 4)(x − 2) ≥ 0 ⇒ x∊(−∞,2> ∪ <4,∞) dodatnie x∊(2,4) ujemne
(x − 5)(x − 1) ≥ 0 ⇒ x∊(−∞,1> ∪ <5,∞) dodatnie x∊(1,5) ujemne
1o x∊(−∞,1> ∪ <5,∞) ⇒ (x − 4)(x − 2) + (x − 5)(x − 1) = m
2o x∊(1,2> ∪ <4,5) ⇒ (x − 4)(x − 2) − (x − 5)(x − 1) = m
3o x∊(2,4) ⇒ −(x − 4)(x − 2) − (x − 5)(x − 1) = m
Narysuj najpierw f(x) = |(x − 4)(x − 2)| + |(x − 5)(x − 1)| dla podanych przedziałów 1o , 2o
,3o a na samym końcu funkcję stała g(m) = m
22 kwi 11:38
Jack:
... stałą g(x)=m
22 kwi 13:52
;): Czyli wszystko jest w porządku? Dzięki
Jack
22 kwi 14:08
Jack:
Tak, wszystko jest ok

Idea jest w porządku. Pewnie można to jakoś wyliczać z wierzchołków
paraboli, ale tak jest (chyba) najczytelniej i najprościej.
22 kwi 14:12
;): W tym roku matura więc trzeba ją napisać jak najlepiej jeszcze raz dzięki
Jack
22 kwi 14:15
Jack:
bardzo proszę, choć wiele nie wniosłem do rozwiązania
22 kwi 14:22