Jednym z pierwiastków wielomianu w(x)=x3-bx2-3x+c jest 3. Znajdz pozostałe pierw
joannadarc: Jednym z pierwiastków wielomianu w(x)=x3−bx2−3x+c jest 3. Znajdz pozostałe pierwiastki
wielomianu w(x) wiedząc że w(−2)=−5
22 kwi 15:23
joannadarc: ok juz nie wiem blad w liczeniu
22 kwi 15:25
joannadarc: juz wiem*
22 kwi 15:25
Qba101: w(x)=x
3−bx
2−3x+c
0=27−9b−9+c
0=−8−4b+6+c−5
−9b+c=−18
−4b+c=7
9b−c=18
−4b+c=7
5b=25
b=5
c=7+4b
c=27
W(x)=x
3−5x
2−3x+27
Dzielimy przez (x−3)
1 −5 −3 27
3 3 −6 −27
1 −2 −9 =
W(x)=(x−3)(x
2−2x−9)
Δ=4+36
√Δ=2
√10
x
1=2−2
√10/2=1−
√10
x
2=2+2
√10/2=1+{10}
Pierwiastki to: 3, 1−
√10, 1+
√10
Ale pewnie gdzieś się machnąłem
22 kwi 15:31
joannadarc: w drugim rownaniu na samym poczatku ma byc +5
22 kwi 16:17
joannadarc: i wtedy wyjdzie ze b=3 i c=9
22 kwi 16:17
msdkcmnekd: skąd wzięło się 5b=25 ... mógłby ktoś napisać
1 paź 19:21