..
bart: Oblicz liczbę jąder uranu 235U, które powinny ulec rozszczepieniu, aby uwolniona w reakcji
energia wystarczyła do ogrzania 1 litra wody od temperatury 20oC do 100oC. Do obliczeń
przyjmij ciepło właściwe wody równe 4200 J/kg•K.
Q=mcT
do czego mam to przyrownac?
22 kwi 15:08
bart: a moze znowu E=mc
2
22 kwi 15:10
Atola: Q=n*E
w
n−lizba jąder E
w− en. wiązania(lub en. reakcji)
ale nie jestem pewna na 100%
22 kwi 15:13
bart: a skad mam znac energie wiazania?
22 kwi 15:15
Atola: oblicza się ją z :
Ew=Δm*c2
Δm=Z*mp+(A−Z)*mn−Mj
Z−liczba atomowa, A−l. masowa, mp−masa protonu(w tablicach), mn−masa neutronu, Mj−masa
jądra,która w tym przypadku jest równa chyba 235u
22 kwi 15:20
22 kwi 15:22
bart: dobra, niewazne.. nie czytaj tych bzdur
22 kwi 15:23
Atola: nie wiem czy tak jest dobrze w sumie

a wychodzi Ci dobra odp jak tak obliczysz?
22 kwi 15:24
bart: nie mam odp
22 kwi 15:25
Atola: szkoda
22 kwi 15:26