Czy może ktoś to sprawdzić?
OniToWiedzą:):

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy długości 6 cm i
krawędzi bocznej długości 8 cm.
a=6cm
b=8cm
Trójką w podstawie jest równoboczny więc jego pole wynosi:
P=9
√3
h= 3
√3
Teraz liczę z Twierdzenai Pitagorasa H.
12+H
2=64
H
2=48
H=4
√3
Na koniec:
V=36 [cm
3]
Straciłbym gdzieś punkty na maturze, gdybym tak to zrobił?
22 kwi 18:48
OniToWiedzą:): refresh
23 kwi 08:56
OniToWiedzą:): czy da radę ktoś to sprawdzić?
23 kwi 11:55
Lusia: dobrze maż
23 kwi 12:07
Lusia: nie gadaj że na maturze musisz wszystko tak pisać Teraz licze z twierdzenia pitagorasa
Na koniec
Tu porsze państwa wynik itp
23 kwi 12:08
OniToWiedzą:): chyba chciałaś napisać masz

. ale dzięki za odpowiedź

.
23 kwi 12:08
Lusia: i jeszcze na koniec yours faithfully
23 kwi 12:08
Lusia: o męża mi chodziło czekaj zaraz sprawdze
23 kwi 12:09
Lusia: dobrze jest tylko ja bym jeszcze napisała co to jest V
23 kwi 12:11
John: Na koncu jeszcze musisz podziekowac za zadanie
23 kwi 12:12
OniToWiedzą:): a no w zasadzie to racja

. Będę o tym pamiętał
23 kwi 12:12
OniToWiedzą:): No nie było trudne, akurat na moje możliwości. Tak to cienko stoję z matmą
23 kwi 12:13
Lusia: hehehhehehehehehehehehehehehehheheheheheheehheeheehehehehheheheh John padłam z krzesła

)))))))))))))
23 kwi 12:15
sara: na moje to byś stracił punkt, zapomniałeś o wstępie na początku, powinno być coś w tym stylu:
(z łac. mathematicus, od gr. μαθηματικός mathēmatikós, od μαθηματ−, μαθημα mathēmat−, mathēma,
„nauka, lekcja, poznanie”, od μανθάνειν manthánein, „uczyć się, dowiedzieć”; prawd. spokr. z
goc. mundon, „baczyć, uważać”) – nauka dostarczająca narzędzi do otrzymywania ścisłych
wniosków z przyjętych założeń[2], zatem dotycząca prawidłowości rozumowania. Ponieważ ścisłe
założenia mogą dotyczyć najróżniejszych dziedzin myśli ludzkiej, a muszą być czynione w
naukach ścisłych, technice a nawet w naukach humanistycznych, zakres matematyki jest szeroki i
stale się powiększa.
Teraz spróbuję obliczyć jedno z zadań, które zostałyy przygotowane przez szanowną Komisję
Egzaminacyjną.
wtedy powinno być ok
23 kwi 12:24
Lusia: zależy też na kogo trafisz
23 kwi 12:37