Kąt w trójkącie
Sebastian: Witam, mam problem z zadaniem:
Wierzchołki trójkąta ABC leżą na okręgu o środku O. BD jest średnicą tego okręgu. Jeśli kąt CBD
ma
miarę 24*, to kąt BAC ma miarę:
Proszę o pomoc, pozdrawiam.
22 kwi 15:21
Sebastian: up
22 kwi 16:07
Patysia: Miałeś może jakiś rysunek do tego zadania ?;>
22 kwi 16:38
Patysia: Już Ci pomagam.
22 kwi 16:51
Ajtek:

Rysunek może wyglądać tak. Myślcie dalej

.
α=?
22 kwi 16:54
Patysia:

Kąt BCD będzie prosty, czyli 90 stopni, ponieważ oparty jest na średnicy BD.
Teraz możemy policzyć kąt BDC w trójkącie BCD:
180 − 90 − 24 = 66
Następnie należy zauważyć, że kąty BDC oraz BAC są oparte na tym samym łuku, czyli podobne.
kąt BAC = kąt BDC = 66 stopni
22 kwi 16:58
ICSP: 66

180 − 66 = α
22 kwi 17:00
Patysia: Dlaczego
ICSP 
Nie rozumiem...
22 kwi 17:06
ICSP: PO pierwsze kąty BDC oraz BAC nie są oparte na tym samym łuku.
Po drugie czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg i chyba nie muszę przypominać twierdzenia o
czworokącie wpisanym w okrąg?
22 kwi 17:11
Patysia:

o teraz już są oparte na tym samym łuku. O.
22 kwi 17:18