Oblicz pole trójkąta
lic: Dana jest funkcja f(x)=x2. Wyznacz wzór funkcji g, której wykres otrzymujemy po przesunięciu
wykresu funkcji f o wektor [1,0] oraz wzór funkcji h, której wykres otrzymujemy po
przesunięciu wykresu funkcji f o wektor [−1,−3]. Oblicz pole trójkąta wyznaczonego przez
wierzchołki parabol będących wykresami funkcji f, g, h
no i narysowałem sobie ten wykres, ale wyszedł mi dziwny ten trójkąt, jak obliczyć jego pole?
22 kwi 15:07
22 kwi 15:10
lic: nie wyszło mi dobrze tym heronem

oblicz mi ktoś proszę
25 kwi 19:07
lic: up
25 kwi 23:25
lic: up
26 kwi 15:30
Marcin W: g=(x−1)2
h=(x+1)2−3
f=x2
Wierzchołki Parabol (1,0) (−1,−3) (0,0)
P=1,5 po cholere wzór Herona w to wciągać ?!
26 kwi 15:33
lic: wierzchołki ok, wynik dobry, jak go wyczarowałeś?
26 kwi 15:35
Marcin W: Podstawa trójkąta z rysunku widac ze jest równa 1 bo odleglosc punktów (1,0) do (1,1) dziecko
odczyta a wysokosc tez z rysunku 3

i podstawilem do wzoru P=0,5a*h=0,5*1*3=1,5
26 kwi 15:37
Marcin W: literówka wyzej powinnno byc (0,0) do (1,0)
26 kwi 15:38
Marcin W:
26 kwi 15:40
Artur: Marcin a przypadkiem jak przesuwamy o vektor to nie zmienia się znaków?
g=(x+1)2 h=(x−1)2−3
26 kwi 15:43
Artur: a nie sorry. głupoty pisze
26 kwi 15:45
Marcin W: Dla h przesuwany o wektor [−1,−3] funkcję f=x2 czyli o jedną jednostkę w lewo i 3 jednostki do
dołu zatem wzór h=(x+1)2−3 jest poprawny.
26 kwi 15:45