Całka
rączka: Kto wie jak to ruszyć
22 kwi 18:59
Sabin: Yyyy... przez rozkład na ułamki proste?
22 kwi 19:06
rączka: Nie da się tak, bo zostaje ta sama całka co była, próbowałam.
22 kwi 19:16
Grześ: | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx=... |
| | (x2+x+1)2 | | [(x+1/2)2+3/4]2 | |
t=x+1/2
dt=dx
Czyli:
Podstawiamy:
ds}{cos
2s}=
Dalej już chyba sobie poradzisz... pamiętaj o kolejnych podstawieniach

22 kwi 19:18
Grześ: ups... ucięło mi jeden ułamek bo nie sprawdziłem.. to jest po prostu przekształcenie na
funkcjach trygonometrycznych... z tego dużego ułamka
22 kwi 19:19
rączka: | | √3 | |
A czemu tam się podstawia akurat t= |
| tg s?  |
| | 2 | |
22 kwi 19:25
Grześ: bo jak podniesiesz do kwadratu, to wyłączysz sobie 3/4 z nawiasu i zostanie samo:
| | sin2s+cos2s | | 1 | |
(tg2s+1)2=( |
| )2= |
| |
| | cos2s | | cos4s | |
22 kwi 19:27
rączka: Masakra... Do trygonometrycznych całek jeszcze nie doszłam, ale postaram się to ogarnąć..
Dzięki
22 kwi 19:30
Grześ: nie ma sprawy... ale już wiesz jak ostateczną postać rozwiązać
22 kwi 19:32
rączka: Mam nadzieję, właśnie próbuję.. Jak coś to sprawdzę w wolframie
22 kwi 19:41
Grześ: hehe, jak uważasz
22 kwi 19:43
b.: można też przez części:
| | 1 | | x | | −2x−1 | |
∫ (x)' |
| dx = |
| − ∫ x * |
| dx |
| | x2+x+1 | | x2+x+1 | | (x2+x+1)2 | |
i z całki po prawej stronie da się dostać szukaną (oraz inne całki łatwe do policzenia)
tak czy owak, pracochłonne to jest i niewdzięczne
22 kwi 23:44