Rozwiąż
Marek: Rozwiąż
log3(4x−3)+log3(4x+1)=1
22 kwi 08:01
Marek: Czy może ktoś mi to jakoś rozpisać?
22 kwi 14:52
Atola: log3[(4x−3)(4x+1)]=1
log3[(4x−3(4x+1)]=log33
(4x−3)(4x+1)=3 itd.
22 kwi 14:57
Julia : powinien wyjść log4(1+√7) ale mi wychodzi z tego równania tylko (1+√7) i nie wiem jak
doprowadzic do tego, żeby wyszedł log4(1+√7) ?
22 kwi 15:42
Atola: jak już Ci wyjdzie, że 4x=1+√7
to zapisujesz to w postaci logarytmu i wychodzi, że x=log4(1+√7)
22 kwi 15:44
;): 1+ √7 = 4x
x = log4(1 + √7)
22 kwi 15:44
Marek: Dzięki za pomoc, już rozumiem
22 kwi 15:49