równanie
mat: Pomocy

Dane jest równanie 2
x + x
2 − 3 . uzasadnij, że torównanie ma dwa rozwiązania
większe od −
√3
22 kwi 12:40
Vizer: A to równanie czemu się równa? Podejrzewam, że zeru
22 kwi 12:56
bart: 2
x+x
2−3=0
2
x=−x
2+3
narysuj dwa wykresy i sprawdz

tzn tak tu zawsze robia, a ja bym wolal inne rozwiazania
22 kwi 13:06
Grześ: prosto to uzasadnić:
funkcja f(x)=−x2+3 f(−√3)=0
a funkcja g(x) nigdy nie osiąga wartości zero
Poza tym dla x<−√3 funkcja f(x) przyjmuje wartości ujemne, czyli tam nie zajdzie przecięcia
Czyli jedynym wyjściem jest, że rozwiązania będą dla x>−√3
22 kwi 13:18
Grześ: a, że będą dwa rozwiązania, to można uzasadnić, że od(−∞,1) funkcja g(x)=2x ma wartości między
(0,1), i tam zajdzie jedno przecięcie, drugie będzie w przedziale x∊(1,2)
22 kwi 13:19
bart: to juz wole wykresiki
22 kwi 13:31
Godzio:
x = 1 nie należy ani do (0,1) ani do (1,2) to co z nim
22 kwi 13:33
Alexa : a jak wygląda wykres 2x=−x2+3
22 kwi 16:37
Alexa : * 2x=−x2+3
22 kwi 16:38
bart: rysujesz oddzielnie 2x i −x2+3
22 kwi 16:50
Alexa : nie wyszło mi
22 kwi 17:28
bart: nie rycz, rob do skutku..
22 kwi 17:34
Alexa : a nie, wyszlo wyszlo, dzieki
22 kwi 17:35
Alexa : ale jedno z rozwiązań cięzko do konca stwierdzic jakie jest.
22 kwi 17:38
bart: oj tam
22 kwi 17:42