matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.3.2009
Zadania
Odp.
7
martina:
Ślimak porusza się z V=2*10
-
1
0
,a piechur z V=4.5.Oblicz ile razy szybciej idzie piechur
2
Angela:
Sprawdz: π(2
√
3
)
2
+π*2
√
3
*4
√
3
= ile to jest
10
Spike:
rozwiąż równianie
√
1-3x
+3+x=0
1
martina:
Ślimak porusza się z V=2*10
-
10,a piechur z V=4.5.Oblicz ile razy szybciej idzie piechur od ślimaka.
5
martina:
Drogę do szkoły Kasia pokonuje pieszo w 20 minut.Oblicz,ile czasu Kasia wraca ze szkoły do domu,jeśli idzie tą samą drogą, ale z prędkością o 1 mniejszą
7
Basia:
Witaj Eto
! Gdzie byłaś jak Cię nie było ? (wybacz, jeśli to niedyskretne pytanie).
3
Qwerty:
Hej, Poproszę o pomoc w zadaniu bo trochę się pogubiłem:
8
Piotrek:
prosze pomóżcie bo nie rozumiem prawdopodobieństwa Liczby 1,2,3,4,5,6,7 ustawione są losowo w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo, że w tym
11
Arsenal:
Udowodnic, ze podany rachunek zdan jest tautologia
2
Angela:
Od iloczynu kolejnych 2 liczb parzystych naturalnych odjęto dwa razy mniejszą z tych licz. czy otrzymana liczba jest kwadratem pewnej liczby naturalnej
3
Monia :
Wysokość prawidłowego ostrosłupa czworokatnego ma długość H. Wysokość ściany bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy kąt π/3. Oblicz długość krawędzi bocznej ostrosłupa.
11
jan:
x
3
-2x-3 -----------
4
Monia :
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 12 cm i 16cm obraca sie wokół przeciwprostokątnej. Oblicz objętość powstałj bryły.
3
Kisiel:
Znalezc postac zwarta ciagu rekurencyjnego
6
Łukasz:
Sprawdz czy zbiory A\B = A(A*B)
2
Ali:
Proszę o pomoc cz. 2
1
Angela:
Czy to prawda że w trójkącie równobocznym wysokość można obliczyć 2a
4
Ali:
Proszę o pomoc
1
yo:
a
n
= 2n - 1 Ile jest liczb ciagu, ktore sa mniejsze od 130?
4
elka:
Nrysuj wykres x
2
≥ y
2
. Proszę o wskazówki.
2
Przemek:
Znajdź kąt wpisany na 1|5 łuku okręgu
5
Badoch:
Pomocy ... Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma h a wysokość ostrosłupa
8
XYZ:
Mam do rozwiazania taki układ równań i wyznaczenie kąta α
5
Malutka:
Witam, pomóżcie mi proszę z zadaniem. Mam funkcję f(x)=-0,5x-2 i muszę narysować wykres funkcji g(x)=f(x+2)-1 i nie mam pojęcia jak się to robi.
4
Malinkaa :
Proszęęęęę o pomoc
! Zad. z podobieństwa trójkątów z gimnazjum. Mam obliczyć pole zacieniowanej figury, którą załączam w poniższym linku:
1
pomozcie!!:
punkty K=(1,1) L=(2,3) M=(-1,4) sa srodkami bokow trojkata ABC. Wyznacz wspolrzedne wierzcholkow trojkat6a ABC.
7
i-u:
oblicz granicę ciągu:
1
Kamil:
Długość boku kwadratu wpisanego w podstawę walca jest równa a. Wysokość walca jest równa długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a. Wyznacz objętość
4
betii12:
pomórzcie mi rozwiązac zadanie ; w trójkącie abc kat a ma 70stopni ,kat b 80 stopni . przedłuzono bok bc poza punkt c i
1
Hektor:
Wyznacz równania prostych przechodzących przez poczatek układu wspólrzednych i stycznych do okregu o środku w punkcie S(4,0) i promieniu równym 2
10
Maalina:
Proszę o pomoc
Zad. z podobieństwa trójkątów z gimnazjum. Mam obliczyć pole zacieniowanej figury, którą załączam w poniższym linku:
1
Angela:
Od sumy dwóch kolejnych liczb nieparzystych naturalnych odjęto liczbę naturalną znajdującą się między nimi. Czy otrzymano liczbę większą od 2?
5
Zbigniew:
1. Początek i koniec wektora leżą w punktach (2,6), (4,3) Zapisać wektor w postaci a = ia
x
+ ja
y
1
Nowator:
Rozpatrujemy wszystkie prostokąty o polu równym 6, których dwa sąsiednie boki zawarte są w osiach Ox i Oy układu współrzędnych. Wyznacz równanie krzywej będącej zbiorem tych
2
Inka:
Punkt A ma w układzie kartezjańskim współrzędne (3,6). Podać jego współrzędne biegunowe
24
Angela:
Oblicz: a) (2n+1)
2
+(2n
2
+2n)
2
-(2n
2
+2n+1)
2
=
2
iza:
liczbe 100 przedstaw w postaci dwoch liczb tak aby suma ich kwadratow byla najmniejsza
4
Angela:
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jeśli jego krótsza przekątna jest nachylona do podstawy pod kątem 30
0
i ma długość d.
1
Kinia:
Lolek zauważył ze jesli 3/5 kapitału, jaki posiada, powiekszy sie o 700 złotych, to otrzyma kwotę, jaką posiada Bolek. Na to blojek odparł: ,,wychodzi na to, że ty masz o
1
Kinia:
Znajdź jak najprostszą postać wyrażenia (x-1) (x99 + x98 + ... X2 + x+1)
4
srcoll :
W urnie znajdują się kule z kolejnymi liczbami 10, 11, 12, 13, ..., 50, przy czym kul z liczbą 10 jest 10, kul z liczbą 11 jest 11 itd., a kul z liczbą 50 jest 50. Z urny tej
1
pomocyyy!!!! :
W trójkącie ABC mamy |AB|=4 cm, |BC|=5cm, |AC|=6cm. Oblicz długości odcinków na jakie dwusieczna kąta ABC dzieli bok AC
1
pomocyyy!!!! :
W trójkącie ABC mamy |AB|=4 cm, |BC|=5cm, |AC|=6cm. Oblicz długości odcinków na jakie dwusieczna kąta ABC dzieli bok AC
2
MM:
Logs of wood are stacked ia a pite so that there are 15 logs on the top row, 16 on the nbext row, 17 on the next and so on if there are 246 logs in total.
4
Hektor:
Dwa krótsze boki trójkata rozwartokatnego mają długość 5cm i 6cm. Jakie wartości moze przyjmować długość trzeciego boku trójkata?
3
wrrrrrrrrr:
y= - |x-2|
1
Pomuszcie:
Sporządzić wykres funkcji określonej wzorem : y=6/x i podaj: a) dziedzinę i zbiór wartości funkcji
2
azi:
Znajdz wspołrzedne puktow A i B jezeli pukty te sa symtryczne wzgledem początku układu wspolrzednych
2
tomek:
Wpłaciłeś do banku kwotę 100 złotych, która będzie oprocentowana 5% w stosunku rocznym bez kapitalizacji odsetek.Po ilu latach podwoisz swój kapitał?
2
ula:
Między liczby 16 i 1024 wstaw takie dwie liczby, aby łącznie z danymi tworzyły ciąg arytmetyczny
5
lusi:
Wyznacz ciąg arytmetyczny, w którym a
8
=23 i S
7
=105
3
ola:
Rozwiąż równanie: 2+6+10+.....+x=200 wiedząc,że jego lewa strona jest sumą ciągu arytmetycznego.
1
adzia:
Dla jakiej wartości zmiennej x wyrażenie wymierne ma sens liczbowy? x
3
+2x
2
-x-2
4
pawell:
pole rombu jest równe 60 cm . Dłuższa przekatna podzieliła kat ostry na dwa katy o mierze α tak że tgα =8/15 . Oblicz długość boków
1
aniaa:
1
Proszę o pomoc :
1
Proszę o pomoc :
Jedna z przekątnych rombu jest 2 razy dłuższa od drugiej. Oblicz stosunek obwodu rombu do sumy jego przekątnych.
3
adzia:
Rozwiąż równania: 1. (x
2
-4x+3)(3x-4)x=0
4
pawell:
We wnętrzu kąta o mierze 60 leży punkt S. Odległość punktu S od ramion kata wynosi 4
√
6
i
√
6
. Oblicz odległość punktu S od wierzchołka.
2
adzia:
Dany jest wielomian P(x)=x
3
-6x
2
+ax+b.Oblicz współczynniki a i b wielomianu P(x) wiedząc,że P(4)=6 i P(1)=0
8
wrrrrrrrrr:
1.naszkicuj wykresy następujących równań a) x
2
+(y-2)
2
=16
1
Madzia:
Wielomian w określony jest wzorem: W(x)=x
3
-4x+1 Wyznacz wszystkie wartości x spełniające nierówność : W(x+2)>W(x+4)
0
małgola:
mlody dziekuje za pomoc w wczorajszym zadaniu.
17
małgola:
witam miło prosze o sprawdzenie zadania czy dobrze zrobiłam bo mam z tymi logarytmami problem.
1
elka:
Funkcja f jest określona wzorem f(x)= ax
2
+ bx +1 dla x ∈R a. Wyznacz wzór tej funkcji tak , aby f(1)= 2 i F(2) =-1
1
kasieq:
Udowodnij, że liczba postaci (1+x)
2
-(x-3), dla x \∈ N, jest podzielna przez 2?
5
kasieq:
7. a) Od sumy dwóch kolejnych liczb nieparzystych naturalnych odjęto liczbę naturalną
3
kasieq:
Oblicz: a) (2n+1)
2
+(2n
2
+2n)
2
-(2n
2
+2n+1)
2
=
1
kasieq:
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jeśli jego krótsza przekątna jest nachylona do podstawy pod kątem 30° i ma długość d.
1
kasieq:
Sprawdź, czy prawdziwy jest wzór P=3Rr na obliczanie pola sześciokąta foremnego o boku długości a, jeśli R i r są odpowiednio promieniami okręgu opisanego i wpisanego w ten
1
kasieq:
Lolek zauważył, że jeśli 3/5 kapitału, jaki posiada, powiększy o 700 złotych, to otrzyma kwotę, jaką posiada Bolek. Na to Bolek odparł: "wychodzi na to, że ty masz o 300 złotych
4
kasieq:
Znajdź jak najprostszą postać wyrażenia (x-1)(x
99
+x
98
+...+x
2
+x+1)
1
kasieq:
Oblicz y\x+y wiedząc, że x\x+y=3\4
1
Karolinka:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja liniowa o wzorze f(x)= (m-2)
2
x+6 jest parzysta.
2
moniika:
hey moglby mi ktos wytlumaczyc cot o jest dominanta?
2
Krzysiek:
Proszę pomóżcie mi,wczoraj pisałem ,ale nie mam nic ,proszę o jakąkolwiek podpowiedź.proszę.
1
Ev:
Proszę o pomoc w zadanku: