sprawdz czy oba zbiory sa rowne
Łukasz: Sprawdz czy zbiory
A\B = A(A*B)
5 mar 20:03
5 mar 20:06
Łukasz: no własnie chodziło mi o n

z gory dziekuje za pomoc
5 mar 20:15
Łukasz: Sprawdz czy zbiory
A\B = A(AnB)
prosze o pomoc
z gory dziekuje
5 mar 20:20
Kisiel: Basiu pomozesz
5 mar 20:28
Basia:
"~ " oznacza "nieprawda, że"
x∈A\(AnB) ⇔ x∈A i ~x∈AnB ⇔ x∈A i ~[ x∈A i x∈B ] ⇔
x∈A i [ ~x∈A lub ~x∈B ] ⇔ [ x∈A i ~x∈A ] lub [ x∈A i ~x∈B ] ⇔
x∈0 lub x∈(A\B) ⇔ x∈0u(A\B) ⇔ x∈A\B
czyli A\(AnB) = A\B
to jest dowód formalny oparty na rachunku zdań i jego prawach
1. de Morgana zaprzeczenie koninkcji jest alternatywą zaprzeczeń
2. rozdzielności koniunkcji względem alternatywy
jeżeli takich dowodów formalnych nie robiliście można to pokazac na diagramach Venna, ale
tutaj tego nie narysuję
5 mar 20:32
Łukasz: dziekuje za pomoc o to mi chodzilo
5 mar 20:33