Narysuj wykres
elka: Nrysuj wykres x2 ≥ y2. Proszę o wskazówki.
5 mar 19:30
cziki:
x2 - y2 ≥0
(x - y)(x+y)≥0
x - y ≥0 i x +y ≥0
y ≤ x i y ≥ - x
rysujesz jedną półpłaszczyznę pod prostą y = x
wraz z tą prostą
i rysujesz drugą półpłaszczyznę nad prostą y = - x
wraz z tą prostą
i wybierasz cz. wspólną tych półpłaszczyzn jako odp:
( zakoloruj pierwszą i zakoloruj drugą
tam gdzie kolory się nałoża na siebie zobaczysz tę cz. wspólną )
Łatwiej to zauważysz.
5 mar 19:42
Basia:
niezupełnie cziki
(x-y)(x+y) ≥ 0 ⇔
[ x-y ≥ 0 i x+y ≥ 0 ] lub [ x-y≤0 i x+y≤0 ] ⇔
[ y≤x i y≥-x] lub [y≥x i y≤-x]
a to będą oba katy wyznaczone przez proste y=x i y=-x (te w których zawiera się oś OX)
5 mar 20:04
cziki: Aaaaaa, tak , tak Basia
Dzięki za uwagę ( słuszna ) Sorry.
5 mar 20:06
elka: Dzięki
5 mar 20:09