udowodnij, że liczba jest podzielna przez 2
kasieq: Udowodnij, że liczba postaci (1+x)2-(x-3), dla x \∈ N, jest podzielna przez 2?
5 mar 14:11
Max:
(1+x)2 -(x -3) = 1 +2x +x2 - x +3 = x2 +x +4=
= x( x+1) +4
z dwóch liczb postaci x i x+1
ponieważ są kolejnymi liczbami to jedna z nich jest:
parzysta a druga nieparzysta
więc iloczyn tych dwu pierwszych jest liczbą parzystą
powiększoną jednocześnie o 4
czyli parzysta tzn podzielna przez 2
jeżeli iloczynx( x+1) = 0 to powiększony o 4 = 4
a cztery podzielne przez 2
wniosek: liczba tej postaci dla x€N jest podzielna przez 2
5 mar 14:30