Ostrosłupy
Ev: Proszę o pomoc w zadanku:
Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a wysokość
ostrosłupa jest równa H. Oblicz objętość ostrosłupa.
Z góry dziękuję.
5 mar 00:34
tobi:
V= Pp*H
Pp= a2√3 / 4
hp= a√3 /2
trójkąt prostokatny ; H--- przyprostokątna , h--- przeciwprostokatna
(1/3)*hp --- przyprostokątna
z tw. Pitagorasa
h2 = H2 +[(1/3)hp]2
(1/3)*hp =a* √3/ 6
[a√3/ 6]2 = h2 - H2
a2*3/36= h2 - H2
a2 = ( h2 - H2) *12
V = ( 1/3) * ( h2 - H2)* 12 *√3 /4
V = √3 *( h2 - H2) [ j3] gdzie H < h
5 mar 00:56