pomocy
elka: Funkcja f jest określona wzorem f(x)= ax2 + bx +1 dla x ∈R
a. Wyznacz wzór tej funkcji tak , aby f(1)= 2 i F(2) =-1
b. Dla wyznaczonych wartości współczynników a i b rozwiaż nierówność f(x)>1
5 mar 14:13
Max:
poprostu rozwiąż układ równań:
f( 1)=2 i f( 2)= - 1
wyliczysz a i b
bo f(1) = a +b +1 f(2) = 4a +2b +1
układ:
a +b +1 = 2
4a +2b +1 = - 1
Dasz radę!
Następnie po obliczeniu a i b
podstaw za a i b
do f( x)
i rozwiąż nierówność kwadratową
f( x) >1 to już proste, możesz podać jakie masz rozwiązanie.
Sprawdzę , powodzenia!
5 mar 14:34