help':)
Monia : Wysokość prawidłowego ostrosłupa czworokatnego ma długość H. Wysokość ściany bocznej
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt π/3. Oblicz długość krawędzi bocznej ostrosłupa.
5 mar 20:37
Eta: Liczę:
5 mar 20:43
Monia : ok czekam, z góry dzięki
5 mar 20:45
Eta:
Sory, ale musiałam na chwilkę wyjść
Więc tak
Narysuj ostrosłup , zaznacz ten kąt, i k -- krawędź boczną
z funkcji
H/ hb = sin π/3 sin π/3 = √3 /2
to hb = 2H√3 / 3 ( policz po usunięciu niewym taki wynik otrzymasz)
podobnie (a/2)/ H = ctgπ/3 ctg π/3 = √3 /3
to a/2 = H*√3 /3 teraz z trójkata prostokątnego w ściaie bocznej
z tw. Pitagorasa wyliczymy k
k2 = ( a/2)2 + (hb)2
po podstawieniu oblicz k
już proste, poradzisz sobie( pamiętaj usunąć niewymierność)
5 mar 20:59