dwujęzyczna matma
MM: Logs of wood are stacked ia a pite so that there are 15 logs on the top row, 16 on the
nbext row, 17 on the next and so on if there are 246 logs in total.
1. How many rows are there?
2. How many logs are there in the bottom row?
To jest zadanie z ciągiem arytmetycznym
5 mar 16:15
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny (an):
a1 = 15, r = 1, an = 15 + (n-1)*1 = 14 + n
246 = (1/2) * n * (15 + 14 + n)
n2 + 29n - 492 = 0 i n € N+
Δ = 2809, √Δ = 53
n = -41 nie spełnia warunków zadania
lub n = 12
a12 = 14 + 12 = 26
Odp. Rzędów jest 12, Rząd przy ziemi zawiera 26 elementów.
5 mar 16:31
MM: Thank You very much
5 mar 16:38