wspolrzedne biegunowe
Inka: Punkt A ma w układzie kartezjańskim współrzędne (3,6). Podać jego współrzędne biegunowe
Czy może mi ktoś wyjaśnić po kolei jak to sie robi ?
5 mar 17:50
Inka: bardzo proszę Waaas
5 mar 18:12
Basia:
liczy się r=|OP|
r = √(3-0)2 + (6-0)2 = √9+36 = √45 = √9*5 = 3√5
Px rzut prostokatny P na OX
kąt PxOP = α
sinα= |PPx|/|OP| = 6/(3√5) = 2/√5 = 2√5/5
cosα = |OPx|/|OP| = 3/(3√5) = 1/√5 = √5/5
współrzędne biegunowe punktu P to r i α
r masz
α możesz (w przybliżeniu) odczytać z tablic, albo napisać, że jest to taki kąt α, dla
którego
sinα = 2√5/5 i cosα=√5/5
obliczyć trzeba sinus i cosinus, bo obliczenie samego sinusa nie określa kąta
jednoznacznie
bo sin(180-α) = sinα
np. sin30 = sin150 = 1/2
i z podania samego sinusa nie wynika czy chodzi o kąt 30 czy o kąt 150
5 mar 18:25