na 6
betii12: pomórzcie mi rozwiązac zadanie ;
w trójkącie abc kat a ma 70stopni ,kat b 80 stopni . przedłuzono bok bc poza punkt c i
znaleziono na tym przedłuzeniu d taki ze /cd/=/ca/. oblicz kąty trójkąta acd
5 mar 18:34
mm: kąt ACB ma miarę 30 st, ponieważ suma miar katów w trójkacie jest równa 180 st
5 mar 19:03
mm: i dalej po przedłużeniu ramienia kąt ACD jest przylegający do kąta ACB zatem jego miara
jest równa 180 st - 30 st = 150 st
5 mar 19:04
mm: popatrzmy teraz na ten nowy trójkąt ACD
5 mar 19:05
mm: skoro |AC|=|CD| z założenia zatem jest to trójkąt równoramienny czyli miara kątów przy
podstawie jest równa
kąt przy wierzchołku C jak policzyliśmy wcześniej jest równa 150 st
zatem kąty przy wierzchołkach D i A maja po 15 st
bo 180 - 150 = 30
a 30st podzielić na pół jest równe 15 st
5 mar 19:07