Udowodnij, ze 1/a = 1/b 1/c
Krzysiek: Proszę pomóżcie mi,wczoraj pisałem ,ale nie mam nic ,proszę o jakąkolwiek
podpowiedź.proszę.
W trójkącie wartości kątów tworzą ciąg geometryczny o ilorazie q=2 Najmniejszy bok jest a
największy c . Udowodnij, ze 1/a = 1/b + 1/c
5 mar 08:20
Bogdan:
Dzień dobry.
α, 2α, 4α - miary kątów trójkąta,
a, b, c - długości boków.
Z twierdzenia sinusów:
a/sinα = b/sin2α => 1/b = sinα / (a*sin2α)
a/sinα = c/sin4α => 1/c = sinα / (a*sin4α)
α + 2α + 4α = 180o,
sin4α = sin(180o - (α + 2α)) = sin3α czyli sin4α = sin3α
Mamy wykazać prawdziwość tożsamości: 1/a = 1/b + 1/c
1/a = sinα / (a*sin2α) + sinα / (a*sin4α) {mnożymy obustronnie przez a*sin2α*sin4α}
sin2α*sin4α = sina*sin4α + sinα*sin2α {wzór: sin2x = 2*sinx*cosx}
2*sinα*cosα*sin4α = sina*sin4α + sinα*sin2α {dzielimy obustronnie przez sinα}
2*cosα*sin4α = sin4α + sin2α {wzór: sinx + siny = 2*sin(x/2 + y/2)*cos(x/2 - y/2)}
2*cosα*sin4α = 2*sin3α*cosα {w tym trójkącie sin4α = sin3α}
2*cosα*sin3α = 2*sin3α*cosα
L = P
Co było do wykazania.
5 mar 10:38
Krzysiek: Dzień dobry ......dziękuję bardzo

ale ze mnie matoł
5 mar 10:55