sprawdź czy prawdziwy ...
kasieq: Sprawdź, czy prawdziwy jest wzór P=3Rr na obliczanie pola sześciokąta foremnego o boku
długości a, jeśli R i r są odpowiednio promieniami okręgu opisanego i wpisanego w ten
sześciokąt.
Bogdan:
To zadanie było już tu niedawno rozwiązywane.
Jeśli dany jest n-kąt foremny, w którym:
R - długość promienia okręgu opisanego,
r - długość promienia okręgu wpisanego,
P - pole powierzchni n-kąta foremnego.
Wzory pomocnicze:
r/R = cos(π/n)
P = nR
2sin(π/n)cos(π/n)
P = nr
2tg(π/n) oraz P = nr
2*( sin(π/n) / cos(π/n) )
P = nRrsin(π/n)
Dla n = 6: r/R = cos(π/6) =
√3/2, sin(π/6) = 1/2
oraz P = 6Rr*(1/2) = 3Rr