Czy dobrze to rozumiem ?
Zbigniew: 1. Początek i koniec wektora leżą w punktach (2,6), (4,3) Zapisać wektor w postaci a =
iax + jay
Czyli 2*4 + 6*3 = 8 + 18 = 26 ?
2. a = 4i + 5j, b =2i + j
Oblicz a*b
Czyli 4*2 +5*1 = 8 + 5 = 13
Jeśli źle b ardzo bym prosił o pomoc
5 mar 18:10
Bogdan:
Nie tak.
Najpierw określ, co oznaczają symbole
i oraz
j, potem zrobimy dalej.
5 mar 20:08
Zbigniew: wektory jednostkowe, przynajmniej tak to rozumiem. Z góry dzięki
5 mar 21:48
Bogdan:
Wykonaj rzut swojego wektora na oś x i na oś y.
Rzut wektora na oś x jest wektorem ax, rzut wektora na oś y jest wektorem ay.
Wyznacz współrzędne wektorów ax i ay.
Podaj wynik.
5 mar 21:55
Zbigniew: √(2-0)2 + (6-0)2 = √4+36 = √40 = √4*10 = 2√10
√(4-0)2 + (3-0)2 = √16+9 = √25 = 5
Tak ? ; p
6 mar 08:12
Bogdan:
Nie.
→
Narysuj na układzie współrzędnych wektor AB, A = (2, 6), B = (4, 3).
Zaznacz na osi x i na osi y rzuty tego wektora,
→ →
Na osi x otrzymasz wektor A'B', na osi y wektor A''B''.
Wyznacz współrzędne punktów A', B', A'', B''.
→ →
ax = A'B', ay = A''B''
Teraz wyznacz współrzędne tych wektorów.
6 mar 09:02