prawdopodobienstwo
Piotrek: prosze pomóżcie bo nie rozumiem prawdopodobieństwa
Liczby 1,2,3,4,5,6,7 ustawione są losowo w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo, że w tym
ciągu liczby 1,2,3,4 stoją obok siebie w kolejności rosnącej lub malejącej
5 mar 20:50
Basia:
mocΩ = 7!
1,2,3,4 - obok siebie rosnąco
1 mogę postawić na miejscach 1,2,3 lub 4
położenie jedynki wyznacza połozenie dwójki,trójki i czwórki
5,6,7 ustawiam dowolnie na pozostałych 3 miejscach
czyli n1 = 4*1*3!
4,3,2,1 obok siebie w podanej kolejności
rozumuję identycznie
czyli n2 = 4*1*3!
P(A) = (n1+n2)/7! = 2*4*3!/7! = 2*4!/7! = 2/(5*6*7) = 1/(5*3*7) = 1/105
5 mar 21:06
mm: Najpierw musisz określić przestrzeń losową czyli policzyć, ile jest wszystkich możliwych
przypadków
tu mamy 7 liczb, które tworzą losowe ciągi, czyli wszystkich mozliwości jest tyle ile
permutacji 7-mio elementowych
wiesz dlaczego?
rozumiesz kombinatorykę?
5 mar 21:08
mm: ok Basia nie widziałam Cię
5 mar 21:09
Basia: moja wina; nie napisałam, że rozwiązuję
5 mar 21:10
mm: jeżeli chodzi o obliczenie liczby możliwości w zdarzeniu A to jest prostszy sposób
5 mar 21:10
mm: piszę
5 mar 21:11
mm: skoro liczby 1,2,3,4 mają stać obok siebie potraktujmy je jako jeden element czyli teraz
mamy 4 elementy do ułożenia
zatem wszystkich możliwości jest 4!
a ponieważ liczby 1,2,3,4 maga stać malejąco lub rosnąco musimy jeszcze pomnożyć przez 2
zatem moc A to 2*4!
5 mar 21:13
mm: czyli P(A)=2*4!/7!=2/5*6*7=1/105
5 mar 21:14