Podobieństwo trójątów
Maalina: Proszę o pomoc

Zad. z podobieństwa trójkątów z gimnazjum. Mam obliczyć pole
zacieniowanej figury, którą załączam w poniższym linku:
http://matma4u.pl/index.php?act=attach&type=post&id=752
5 mar 18:23
gosc: hmmm ja bym nierobil tego z podobienstwa

obliczyl pole duzego trojkata
p=5*4/2=10
male trojkaty
p
1=3/2
p
2=4
i pole zamalowanej to
p-p
1-p
2= 4 i 1/2
5 mar 18:43
Maalina: W tym problem że ja to musze zrobic podobieństwem

A wynik ma wyjśc 3 i 5/6
5 mar 18:47
Maalina: A no i pole dużego to : 4*3 /2 = 6
ktoś ma jakiś pomysł
5 mar 18:57
Basia: jeżeli dobrze rozumiem rysunek to coś się tu nie zgadza
oznacz wszystkie punkty (także te wyznaczone przez "czerwone") kolejno od lewego dolnego
przez A,B,C,D,E,F,G
tr.BGA ≈ tr.EFD (bo z rysunku wynika, że BG||DF, bo oba prostopadłe do AE)
czyli:
jeżeli kat FED = α ⇒ kąt FDE = 90-α
kąt FED = kąt AEC = α ⇒ kat CAE = 90-α
kąt BAE = kąt CAE = 90-α ⇒ kąt ABG = α
czyli:
w BGA mamy katy α, 90, 90-α
w EFD mamy katy α, 90, 90-α
czyli są podobne
BG/BA = EF/DE
BG/3 = 2/4
BG = 3/2
ale z tw.Pitagorasa
BG2 = 9-1=8
BG = √8 = 2√2
możliwe, że źle odczytuję rysunek
zrozumiałam, że:
AB = 3
DE = 4
EF = 2
GA = 1
jeśli ma być inaczej napisz
5 mar 19:36
Basia:
jeżeli pole dużego = 3*4/2 = 6 to znaczy, że AC = 3 i CE = 4
czyli, że źle zrozumiałam rysunek
poczekaj pomyślę
5 mar 19:38
Malinkaa : Ok
5 mar 19:43
Malinkaa : Jak ja sobie policzyłam to pole dużego trójkata wyszło 6,
a pole trójkata małego na górze wyszło mi 1,2
5 mar 19:45
Malinkaa : te 3 na dole dotyczy całej przyprostokatnej tak samo jak 4 tez dotyczy całej
przyprostokatnej
5 mar 19:46
Basia:
AE2 = AC2 + CE2 = 9 + 16 =25
AE = 5
tr.AGB ≈ tr.ACE
AB/AE = AG/AC = GB /EC
AB/5 = 1/3
AB = 5/3
1/3 = GB/4
GB = 4/3
PAGB = 1*(4/3)/2 = 2/3
--------------------------------------
tr.DFE ≈ tr.ACE
DF/AC = DE/AE = FE/CE
DF/3 = 2/4
DF = 3/2
DE/5 = 2/4
DE = 5/2
PDFE = (3/2)*2/2 = 3/2
---------------------------------------------------------
Pf = PACE - PAGB - PDFE = 6 -2/3 - 3/2 = (36 - 4 - 9)/6 = 23/6 = 3+5/6
5 mar 19:51
Malinkaa : Ojejku ja bym sama tego nie wymyśliła

Dziękuje Ci bardzo
5 mar 20:01