Znalezc postac zwarta ciagu rekurencyjnego
Kisiel: Znalezc postac zwarta ciagu rekurencyjnego
4an+3 = 9an + 3an+1 - 8an+2
prosze o pomoc
5 mar 20:25
Bogdan:
A co z a1, a2 i a3,
czy są podane?
5 mar 20:28
Basia: Witaj Bogdanie! Powinny być podane. Poczekajmy na odpowiedź
5 mar 20:34
Basia:
oczywiście każdy ciąg geometryczny dla którego a1 = 0 spełnia warunki zadania
przypuśćmy, że an jest ciągiem geometrycznym i a1≠0 i q≠0
wówczas
an+3 = a1*qn+2
an = a1*qn-1
an+1 = a1*qn
an+2 = a1*qn+1
4a1*qn+2 = 9a1*qn-1 + 3a1*qn - 8a1*qn+1 /:a1*qn-1
4q3 = 9 + 3q - 8q2
4q3 + 8q2 - 3q - 9 = 0
widać, że q=1 jest pierwiastkiem równania, bo
4+8-3-9 = 0
4q3 + 8q2 - 3q - 9 : q - 1
wynik: 4q2 + 12q + 9
liczymy Δ i pierwiastki q1 i q2
q1 = (-12-3√2)/8
q2 = (-12 + 3√2)/8
każdy ciąg geometryczny o dowolnym a1 i q=1 lub q =q1 = (-12-3√2)/8
lub q = q2 = (-12+3√2)/8 będzie spełniał warunki zadania
ostatecznie:
an = 0
lub
a1 = a∈R (dowolna liczba rzeczywista)
an = a*1n-1
an = a
lub
a1 = a∈R (dowolna liczba rzeczywista)
an = a*[ (-12-3√2)/8 ]n-1
lub
a1 = a∈R (dowolna liczba rzeczywista)
an = a*[ (-12+3√2)/8 ]n-1
ale nie jestem pewna do końca
5 mar 20:54