Prosze o pomoc
Hektor: Dwa krótsze boki trójkata rozwartokatnego mają długość 5cm i 6cm. Jakie wartości moze
przyjmować długość trzeciego boku trójkata?
5 mar 16:10
Bogdan:
Bez specjalnych obliczeń można od razu udzielić odpowiedź.
Skoro trójkąt jest rozwartokątny, to miara kąta rozwartego w tym trójkącie zawiera
się w przedziale (0o, 180o), a długość najdłuższego boku, czyli boku leżącego
naprzeciw kąta rozwartego zawiera się w przedziale (√25 + 36, 5 + 6) = (√61, 11).
5 mar 17:03
Hektor: A mógłbym prosić o jakieś rozszeżenie tej mysli bo nadal nie moge zrozumieć tego zadania

Nie rozumiem jhak do tego doszedłes
5 mar 17:13
Bogdan:
To przecież proste.
Jeśli kąt jest rozwarty, to jego miara jest większa od 90o.
Gdyby ten kąt był równy 90o, to mielibyśmy trójkąt prostokątny, którego długość
przeciwprostokątnej można wyznaczyć z wzoru Pitagorasa:
√52 + 62 = √25 + 36 = √61.
Skoro miara tego kąta jest większa od 90o, to bok leżący naprzeciw tego kąta
ma długość większą od √61.
W drugim skrajnym położeniu miara kąta rozwartego zbliża się do 180o.
Gdyby miał on miarę 180o, to dwa krótsze boki znalazłyby się na jednej prostej
i dałyby w sumie długość 5 + 6 = 11.
Miara kąta rozwartego nie osiąga 180o, ale zbliża się do 180o i jednocześnie
długość boku zbliża się do 11.
5 mar 17:23
Hektor: ahaaa teraz juz pojołem
Dziękuje Ci bardzo Bogdanie

pozdrawiam
5 mar 17:46