liczby
kasieq: 7.
a) Od sumy dwóch kolejnych liczb nieparzystych naturalnych odjęto liczbę naturalną
znajdującą się między nimi. Czy otrzymano liczbę większą od 2?
b) Od iloczynu kolejnych dwóch liczb parzystych naturalnych odjęto dwa razy mniejszą z
tych liczb. Czy otrzymana liczba jest kwadratem pewnej liczby naturalnej?
5 mar 14:10
Max: a)
n +1 , n+3, --- kolejne liczby nat. nieparzyste
n +2 -- liczba zawarta między nimi
to;
( n+1) + ( n +3) - ( n+2)= 2n +4 - n -2 = n +2
dlan€N liczba n+2 jest większa od 2
odp: tak.
b) 2n, 2n+2 , -- kolejne liczby naturalne parzyste
n, n+1 --- liczby dwa razy mniejsze od poprzednich
to:
1/ ( 2n)*(2n +2) - (n) = 4n2 +4n - n= 4n2 +3n -- nie jest kwadratem
2/ ( 2n)(2n+2) - ( n+1) = 4n2 +4n - n - 1=
=4n2 +3n - 1 -- tez nie jest kwadratem liczby naturalnej
odp: do b) nie jest kwadratem żadnej liczby naturalnej
5 mar 15:06
Bogdan:
Ad 1.
Weźmy liczby 1 i 3, są to ocz olejne liczby nieparzyste, między nimi jest liczba 2.
Wykonajmy określone w zadaniu działanie: 1 + 3 - 2 = 2, jak widać, wynik nie jest
liczbą większą od 2.
5 mar 15:12
Bogdan:
Chochlik
powinno być "... są to oczywiście kolejne liczby nieparzyste ..."
5 mar 15:29
Max:
Więc zachodzi dla wszystkich : oprócz 1 i 3
tak? Bogdan?( bo dla 1 i 3 zachodzi równość
Pozdrawiam
5 mar 15:47
Bogdan:
Tak. Lepiej to będzie widać przy takim zapisie:
2n + 1 to liczba nieparzysta,
2n + 3 to następna liczba nieparzysta,
2n + 2 to liczba parzysta leżąca między liczbamu 2n+1 i 2n+3.
(2n + 1) + (2n + 3) - (2n + 2) = 2n + 2n - 2n + 1 + 3 - 2 = 2n + 2 = 2(n + 1)
Dla n = 0 2(n + 1) = 2
Dla n > 0 2(n + 1) > 2
5 mar 16:38